Het begon allemaal met mijn bezoekje aan de verborgen tuin. Een tuin met minstens zoveel schaduwplekken als mijn eigen, maar hier bloeiden wél heel veel bloemen en planten. Dat wilde ik ook, want het was dus schijnbaar toch mogelijk? Ik besloot een cursus te gaan doen. Natuurlijk Tuinieren.
Bij Natuurlijk Tuinieren laat je de tuin zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan. En dat is juist wat me ook aanspreekt. Ik hoef geen gelikt gazon of smetteloze paadjes. Wat ik wel wil is kleur en veel diertjes. Inmiddels ben ik vier weken bezig en ik heb al een hoop geleerd. Deze acht tips waar ik het meest aan heb deel ik hier met jullie.
Tip 1:
Laat de schoffel in de schuur staan.
Met schoffelen verstoor je het bodemleven. Alle laagjes zijn zorgvuldig opgebouwd en dat verstoor je door er met de schoffel in te rommelen. Niet meer nodig dus!
Tip 2
Maak zelf compost
Wist je dat
bemeste tuinaarde uit het tuincentrum maar een fractie voedingswaarde bevat ten opzichte van compost uit eigen tuin? B. maakte deze composthoop voor me, maar er zijn allerlei , eenvoudigere, manieren om compost te verzamelen. In vuilniszakken bijvoorbeeld, of een emmer.
Gooi er je bladeren en gemaaid gras op, maar ook keukenafval (ongekookt) en zelfs karton! Binnen 3 tot 4 maanden heb je hele vruchtbare, zwarte aarde die je kunt verdelen over je borders.
Tip 3
Leer bladlezen
Het gaat te ver om hier helemaal op in te gaan, maar aan het blad van een plant kun je zien of hij in de zon of schaduw beter gedijt. Van oorsprong, lang voor onze tijd, waren bladeren rond. Hoe ronder het blad, hoe meer oppervlakte om het vocht vast te houden. Dus hoe beter hij gedijt in de schaduw. Dat geldt ook voor de kleur. Een donker blad doet het beter in de schaduw. En zo is er een aantal regels die ervoor zorgen dat je niet meer op het plantlabel hoeft te kijken om te weten waar je plant het beste kan staan. handig toch?
Tip 4
Bloeitijd verklapt snoeitijd
Van snoeien had ik werkelijk geen verstand. Als bloemen verdord of bruin leken, knipte ik ze af. Over het algemeen geldt: bloeitijd verklapt snoeitijd.
Bloeit je plant voor de langste dag van het jaar (21 juni) dan snoei je direct na de bloei.
Bloeit je plant na de langste dag van het jaar (dus na 21 juni) dan snoei je in maart bij de eerste ontluikingen van de natuur.
Tip 5
Maai het gras met beleid
Als je denkt: het gras moet nodig eens gemaaid worden, dan ben je vaak al te laat. In Bloeitijd mag je elke 5 dagen maaien. Haal er zoveel mogelijk af, maar maai om de bloemetjes (paardenbloem, klaver, madeliefjes) heen, want die zijn van grote waarde voor de insecten én: vang het gras niet op in een bak maar laat het liggen als voedsel voor het gazon.
Tip 6: zorg voor gevarieerde borders
Een border met allemaal dezelfde soort bloemen is niet levendig. Varieer in grootte, kleur en structuur
Tip 7: Eenjarigen en tweejarigen zorgen voor de meeste kleur
Een magnolia is prachtig, maar bloeit maar 10 dagen per jaar, dat geldt ook voor een hoop andere vaste planten en struiken/bomen. Een- en tweejarigen daarentegen bloeien vaak van maart tot oktober!
Tip 8
Onderzoek je eigen bodem
Je kunt heel gemakkelijk een bodemmonster nemen om te weten wat voor grond je in de tuin hebt. Je schept 10 cm aarde opzij en daaronder graaf je flink wat zand weg (een tupperware vol). verwijder stenen en wormen en vul een glazen pot met tweederde van deze aarde. Voeg eenderde water toe en schudt 1 minuut lang. Als je de pot een paar dagen laat staan zul je zien dat zich er laagjes gaan vormen. Daaruit lees je af wat voor grond je hebt? Bijvoorbeeld; Is er kleurverschil in de onderste laag en zie je korrels? Dan heb je zandgrond Is er geen kleurverschil en zie je geen korrels, dan heb je waarschijnlijk kleigrond
Ik heb nog een paar lessen te gaan, maar ben al zoveel wijzer en bovendien is het ontzettend leuk om te doen. En mijn tuinhulpjes (zie foto boven) zijn ook blij met mijn nieuwe hobby, want samen buiten zijn is gezellig.
Heb jij iets nieuws geleerd of wist je bovenstaande al? Ben benieuwd!
Liefs,
Carolien
Tuinier op blote voeten. Wist je dat koffieprut, bananenschillen en eierschil heel goed is voor je tuin. Ik doe koffieprut en banaanschil in gieter 24 uur en dan geef ik planten water ook de binnen planten.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt die 3 ingredieenten ook malen en dan aan je planten buiten geven. Ons grasveld laat ik door de cavia's bijhouden en een ren en iedere dag mogen er 2 aan het werk en worden ze extra verwend met lekkers.
Wat een goede tip om dat in een gieter te verzamelen, ga ik doen! En ja die cavia's zijn goede grazers he? En die keutels weer goede mest!
Verwijdereno ja vieze handen en voeten zijn heerlijk. Ruik ook aan van alles en nog wat ook aan de aarde. Hmmmmm.
BeantwoordenVerwijderenJa helemaal mee eens!!
VerwijderenNog een paar tips. Haal 1- of 2- jarigen niet weg. Vaak komen ze gewoon het jaar erop weer terug. Ben nu aan het vierde jaar van een salvia bezig wat volgens de verkoper een 1-jarige zou zijn.
BeantwoordenVerwijderenMandje met narcissen oid voor binnen gekregen? Die kunnen ook prima in de tuin na de bloei.
In de herfst niet het blad van het gazon weghalen. Laten liggen of in je border harken/blazen.
En nu ga ik manlief dit weekend heel snoezig aankijken of hij wil helpen met mijn verwaarloosde composthoop te fatsoeneren! X
Viel mij ook al op dat eenjarigen gewoon terugkomen. Bedankt ook voor je overige tips!!
VerwijderenBedankt voor de leuke e waardevolle tips. Leuk om samen met je tuinhulpjes in de tuin te werken. Je bent goed bezig.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel anoniem :)
VerwijderenHoi Carolien. Wat een leuke weetjes, vooral van de grootte en kleur van blad. Zo eenvoudig , maar je moet het wel weten. Fijn weekend, groetjes van Brigit
BeantwoordenVerwijderenVoor jou ook een fijn weekend!
VerwijderenWat zal je tuin straks kleurrijk zijn! Tip 4 over bloeitijd en snoeitijd is nieuw voor mij. De tip van grasmaaien gaat hier volledig genegeerd worden -D ; gemaaid gras wordt er gewoon vanaf geharkt.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk blogje! Bloei en snoeitijd was nieuw voor mij. Ik krijg meteen de tuinkriebels! Lieve groet Ingrid-Katrientje.
BeantwoordenVerwijderen