vrijdag 16 augustus 2024

Overnachten op een woonboot

En ineens zit ik weer achter de laptop mijn wekelijkse blogpost te schrijven. Drie weken vrij gaan altijd zo snel voorbij! Maar ik had een heerlijke vakantie met heel veel korte tripjes. Zo dommelde ik in slaap op een woonboot in Amersfoort, dronk koffie in een eeuwenoud kasteel nabij Bonn, zag ik de zon ondergaan in een doorkijkkerkje in België en sliep ik in een houten huisje op poten, omringd door alpaca's. 

De komende tijd zal ik wat leuke plekjes met jullie delen. Te beginnen vandaag met Amersfoort, een stad waar ik nooit eerder was. Na de leuke boomhut-ervaring eerder dit jaar zocht ik weer een aparte slaapplek en die vond ik via vipio.nl. We kwamen uit bij woonboot Vita Nova. Een vrachtschip uit de vooroorlogse jaren dat was opgeknapt tot B&B met enkele kamers en een heerlijke loungeruimte. De boot lag midden in het centrum, dus we konden op loopafstand de stad in!

De slaapruimtes zijn klein, maar daardoor juist heel knus! En alles wat je nodig hebt is er: van eigen toilet tot douche. 


Ontbijten kon boven op het dek of in deze gezellige schippersruimte.



Zo'n raar idee dat dit schip op zoveel plekken in Europa is geweest. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is het door de Duitsers geïncasseerd om met name grondstoffen te vervoeren.  


Leuk al die oude details, je proeft gewoon het verleden.

Maar Amersfoort zelf is ook beslist de moeite waard! Een stad met maar liefst 500 rijksmonumenten. Dat zegt al genoeg. 

De Koppelpoort is het icoon van Amersfoort. Het is een eeuwenoude stadpoort die prachtig gelegen is aan de rivier de Eem. Amersfoort staat in de top vijf van meest fotogenieke stad en dat begrijp ik wel! 

.

Het centrum is best compact met gezellige straatjes en leuke horecagelegenheden

De bakkerij Corazon is een lust voor het oog. Achter de bakkerij is een klein terras waar je aan het water kunt zitten om te ontbijten of lunchen.  

Je kunt de stad per boot of met een gids ontdekken als je meer wilt weten over de geschiedenis. Of op eigen houtje, zoals wij deden. Kijk dan vooral ook even naar Muurhuizen: een lange smalle straat die helemaal rondom het centrum van de stad loopt. Hier bevond zich ooit de oude stadsmuur uit de Middeleeuwen. In de jaren 1300 breidde Amersfoort uit en werd er een nieuwe stadsmuur gebouwd. De oude muur werd afgebroken. Wanneer je door muurhuizen loopt, proef je nog de historische sfeer. 
Veel huizen hebben een verhaal, zoals nummer 97 dat ooit een deel van een gevangenis was in de Middeleeuwen en nummer 25 was ooit een katoenspinnerij. 

Na een heerlijke overnachting op de woonboot, zetten we koers richting Spakenburg, op 20 minuutjes rijden van Amersfoort. Ook dat was een aangename kennismaking! 



Wat we niet wisten was dat het de 'Spakenburgse dagen' waren.  Het dorp was één grote braderie. Die drukte was wat minder, maar het had als voordeel dat er overal mensen in oude klederdracht liepen en zaten, wat dan weer extra sfeer gaf. 



Ik wil er beslist nog eens terugkomen als het was rustiger is en dan met zo'n oude vissersboot op pad!


Natuurlijk werd er ook geshopt, want het was tenslotte een moeder/dochter tripje. Ja, en als je dan ook nog zo'n bord tegenkomt, kun je dus lekker los :) 


Was jij al eens in Amersfoort en/of Spakenburg?

Liefs,
Carolien

6 opmerkingen:

  1. Hallo Carolien. Ik woon op steenworp afstand ,bij de Koppelpoort, ben er ook geboren. Leuk hoe je alles beschrijft. Ik heb er ook altijd nog oog voor hoor ,hoe mooi het hier is. Van de week heb ik zelf nog een rondvaart gemaakt, en de Lieve Vrouwen Toren beklommen. Leuk toerist in eigen stad, zeker nu het overal wat rustiger is door de vakantie tijd. Fijn dat je hier een leuke tijd had. Fijn weekend, groetjes van Brigit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig Brigit, dat heb ik me niet gerealiseerd anders had ik je om tips gevraagd haha :) Goed dat je de schoonheid van de stad nog opmerkt!!

      Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip, lijkt me fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb 18 jaar in Spakenburg gewoond en was toevallig afgelopen week weer eens naar een Spakenburgse dag (na er jaren niet geweest te zijn).
    Het is dan inderdaad altijd druk!
    Leuk om zo een verslagje te lezen van iemand uit het zuiden ;-)
    Groetjes, Tess

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het echt een leuke plaats, zou er graag nog eens terug willen als het er rustiger is :)

      Verwijderen
  4. Wat ziet dat er leuk uit allemaal! Zo ben je echt wel eventjes helemaal 'uit' geweest. Slapen op een woonboot lijkt me trouwens heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!