vrijdag 18 oktober 2024

Kastanjes poffen

In het zorghuis waar mijn moeder maanden verbleef, stonden in de tuin grote kastanjebomen. We schuifelden er vaak even heen om de schaduw op te zoeken op een warme dag of juist tussen twee bomen in wat zonnestralen mee te pikken als het kouder was. We zagen de boom verkleuren en kastanjes produceren.

We namen wat kastanjes in onze handen en keken hoe de eekhoorns ermee vandoor gingen. Ik vertelde mijn moeder over mijn stage in Engeland, waar ik ooit twee maanden woonde tijdens mijn studie en waar ze kastanjes verkochten. Het was de tijd voor kerst en op de hoek van onze studentenflat stond elke dag een man met hoge hoed kastanjes te poffen. Het zag er heel Charles Dickens-achtig uit en rook ook nog eens lekker. "Zou je ze kunnen eten" vroeg mijn moeder en ik raadpleegde Google.

Helaas. Het waren wilde kastanjes en dus niet eetbaar. Je ziet het aan de perfecte ronding van de vrucht. Een tamme kastanje daarentegen is ook rond, maar heeft een spits 'toefje' aan de bovenkant (zie bovenstaande foto). Je herkent het verschil trouwens nog beter aan de hulst. Wilde kastanjes kun je best bij hun hulst oppakken, maar tamme snijden in je vingers.  

Inmiddels verblijft mijn moeder op een andere locatie, helaas ook nog geen vaste plek maar ter overbrugging. Ook nu weer staan er kastanjebomen in de tuin. We lopen erlangs met de rolstoel. "Hey dit zijn wel tamme" roep ik blij en besluit een handje mee te nemen (au!) om ze thuis te gaan poffen. Gek eigenlijk dat ik dit nooit eerder heb geprobeerd.

Jij wel? Zo nee, dan vertel ik je hier hoe je dat doet!

Kastanjes poffen

  • Verlos de kastanjes van hun prikkelhuls
  • Maak aan de platte kant van elke kastanje met een scherp mesje een kruisje, net als bij spruitjes. (De kastanjes worden na verhitting groter en poffen dan letterlijk uit hun jasje)
  • Smelt een klontje boter in een pan en voeg de kastanjes toe. 
  • Doe de deksel op de pan en laat ze 20 minuutjes poffen. Schud ze af en toe op en neer zodat ze niet aanbranden. 
  • Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dat gaat gemakkelijker. Serveer met een beetje boter, zout en peper.

Wist je dat je kastanjes ook in de Airfryer (15 minuten) kunt laten poppen? Doe de kant met de inkeping naar boven. 

En dit vakje op de Flow jaarkalender kon ik lekker 'afstrepen'. 

Heb jij nou net als ik, de komende week herfstvakantie? 

Pof jij even!

1 opmerking:

  1. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het schijnt hier een traditioneel gerecht te zijn, kastanjes met spruitjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!